Energimærkning af Nordbro: Nye lejligheder og studieboliger i 100 meters højde

Det spektakulære byggeri Nordbro er med sine 29 etager allerede blevet et vartegn for Nørrebro og skal afhjælpe manglen på studieboliger og lejligheder i København.

Foto: Arkitema Architects

En skyline med højhuse er mest noget vi forbinder med New York, og ofte er penthouse-lejligheder forbeholdt verdens rigeste. Men på Nørrebro i København rejser der sig et næsten 100 meter højt tårn, som med sine 29 etager er Danmarks tredjehøjeste lejlighedsbyggeri.

Nordbro består af syv mindre huse, der hver indeholder 11 studieboliger på hver etage, samt det 29 etager høje tårn. Hele byggeriet rummer 510 boliger, som både er mindre studielejligheder og større lejligheder, hvor der er plads til familien eller måske et bofællesskab, hvis flere studerende vil dele hverdagen sammen.

E-consult har energimærket Nordbro, der stod færdigt i 2019. Totalentreprenør på projektet er KPC, Danica Ejendomme er bygherre mens arkitekten er Arkitema Architects.

Ønsket med Nordbro var at give København et nyt punkt på sin karakteristiske skyline af slanke tårne og spir. Den imponerende udsigt er dog ikke kun forbeholdt tårnets beboere. 30. etage er nemlig indrettet som et udsigtspunkt, der er åbent for alle, og som kan bryste sig af at være Københavns højeste offentlig tilgængelige udsigtspunkt.

Der er i alt 34.000 m2 opvarmet bygningsareal, og kombinationen af de mange kvadratmeter og højhuset i Nordbro stiller nogle specielle krav til bygningens indretning i forhold til varme og vand.

Derfor er der f.eks. varmecentraler i flere niveauer og tre forskellige steder i bygningen, er der varmtvandsproduktion. 150 m2 solceller bidrager med grøn energi til bygningen, og der er delvist grønt tag, der kan optage regnvand.

Energimærkning af nye lejligheder

Alle nye bygninger skal ifølge bygningsreglementet energimærkes. Det gælder derfor også lejligheder, hvad end det er leje-, ejer- eller andelsboliger.

Nordbro har energimærket A2015

Energimærkeskalaen starter med A2020, der gives til lavenergibygninger. Derefter følger A2015, A2010, B, C, D, E, F og G, der er mindst energivenligt.

Selv om studieboligerne er små, er de skabt i gennemtænkt design og moderne indretning. Nogle lejligheder er holdt lyst og neutralt, mens andre har mørke elementer i køkken og bad, der skaber en flot kontrast til lysindfaldet. Dele af betonvæggene i lejlighederne har fået lov at stå rå og giver den helt rigtige New Yorker-stil.

Fællesskabet er i centrum i Nordbro. I stueetagen er der en fælles foyer med adgang til vaskeri, fitnessrum, cykelparkering og p-kælder. På første sal findes den grønne taghave, der binder bygningerne sammen, og hvor der er adgang til fælleshuset og baren “Brobar”.

Nordbro har energimærke A2015. Byggeriet blev planlagt i 2014 og påbegyndt i 2016 og er projekteret efter Bygningsreglementet fra 2010. A2015 et udtryk for, at der har været indtænkt energibesparende tiltag fra projektets begyndelse.

Siden energimærkeordningen startede er der kommet nye byg­ningsklasser. Derfor har energimærk­ningsskalaen fået de tre nye A’er: A2010, A2015 og A2020, der henviser til energikravene i det pågældende bygningsreglement. En bygning, der er mærket med A2015, lever altså op til kravene i Bygnings­reglement 2015 og 2018.

Grunden til, at vi overhovedet har et energimærke i Danmark, er netop for at fremme motivationen for at bygge energivenligt og gennemføre energiforbedringer.

Hvis vi i Danmark skal nå i mål med at reducere vores udledning af CO2 med 70% frem til 2030, er det afgørende, at energiforbruget i boliger bringes ned. Analyser viser nemlig, at boliger og byggeri står for cirka 40 procent af Danmarks samlede energiforbrug.

Når en energikonsulent arbejder med at energimærke en bygning som Nordbro registreres de forskellige bygningsdeles isoleringsgrad og varmeanlægget, tekniske installationer og belysningsanlæg vurderes.

Derefter beregnes standardforbruget for ejendommen og på baggrund af det udregnes, hvilket energimærke bygningen skal have. Energikonsulenten kommer også med forslag til hvilke forbedringer der kan udføres på boligen for at gøre den endnu mere energieffektiv.

Krav om regelmæssig energimærkning

Når bygningen er større end 1000 m2 er den omfattet af krav om regelmæssig energimærkning, der skal ske hvert 10. år.

Kontakt os i dag

e-consult er landsdækkende. Alle opgaver udføres til en fast pris, uanset hvor i landet opgaven skal udføres.